Love makes a house a home

Plaatsing, Behandeling en Onderhoud parketvloeren

Plaatsing

Parket kan op bijna elke ondergrond bevestigd worden. Het is wel van groot belang dat er steeds een bescherming tegen eventueel opstijgend vocht aanwezig is. Massieve planken zijn namelijk onderhevig aan werking. Hoewel parketvloer ook zwevend gelegd kan worden, is het toch raadzaam om een plankenvloer steeds te verlijmen met een speciale parketlijm.

Algemene tips bij het leggen van een houten vloer:

  • Leg de massieve planken vooraf in de betreffende kamer(s) zodat de vloer kan wennen aan de temperatuur en luchtvochtigheid.
  • Zorg voor een droge en droog blijvende ondergrond.
  • Ontruim de volledige kamer alvorens van start te gaan.

Na het leggen, dient de vloer te worden geschuurd, waarna tenslotte de vloer wordt voorzien van een afwerklaag.

Afwerking

De finishing touch is de afwerking van uw vloer. Het gebruik van de vloer en wijze waarop u deze na het plaatsen wilt onderhouden, zijn bepalende factoren voor welke behandeling u het beste kunt kiezen.

Oliebehandeling is uitermate geschikt voor liefhebbers van een zeer gematteerde parketvloer. Olie trekt in de houten vloer, geeft een natuurlijke en warme uitstraling en de nerfstructuur is goed zichtbaar. Een olievloer is relatief gemakkelijk in het dagelijkse onderhoud en wordt best 1 à 2 keer per jaar behandeld met een onderhoudsolie.

Lak vormt een slijtvaste ondoordringbare laag op de houten vloer en geeft een meer glanzend effect. Lak is filmvormend en zorgt voor een sterke slijtlaag. Nadeel van lak is wel dat plaatselijke beschadiging van de vloer praktisch niet bij te werken is.

Hardwas / Wax valt tussen olie en lak in. Het trekt in de houten vloer in waardoor de poriën van het hout verzadigd raken en zo ontstaat dan een beschermlaag. Een hardwas vloer wordt onderhouden door het aanbrengen en uitboenen van een dunne laag vloeibare was. Hardwas is slijtvast maar niet krasvast. Eventuele beschadigingen vallen niet zo op en kunnen gemakkelijk plaatselijk worden weggewerkt.

Wij bieden de professionele afwerkingsproducten van verschillende partners zoals Basin, Devomat, Woca en Ciranova.

Onderhoud

Zoals bij alle natuurproducten is het belangrijk dat u uw vloer goed en zorgvuldig onderhoud. Zo blijft u jaren lang plezier houden van de charme van het hout !

Een plankenvloer kan makkelijk schoongehouden worden met gewoon lauwwarm water met een parketreinigingsmiddel.

De Basin “Intensive Cleaner” is een krachtiger product voor een reiniging in de diepte en is aangewezen voor de verwijdering van plaatselijke vlekken of voorafgaand aan een onderhoudsbehandeling. Zo een volledige opknapbeurt van uw vloer dient 1 à 2 keer per jaar te gebeuren.